Menstruatie voorlichting: waarom het nu écht anders moet
Menstruatie voorlichting anno 2025? Saai, stoffig en totaal niet afgestemd op hoe jongeren tegenwoordig leren. Terwijl de eerste menstruatie voor veel jongeren een intens moment is. Een tijd vol vragen, ongemak en onzekerheid; blijft de manier waarop we voorlichting geven steken in een ouderwets lesje biologie met een schematische (of cringe) tekening van een baarmoeder. Gortdroog. Letterlijk én figuurlijk.
Cokiyette, Unsplash
Gen Z leert anders… dus waarom blijft de voorlichting hetzelfde?
We leven in een tijd waarin Gen Z opgroeit met TikToks van 15 seconden, sociale media tot 5 uur snachts, podcasts tijdens het fietsen en YouTube als persoonlijke tutor. Leren is voor deze generatie iets dat continu gebeurt, maar zelden via een PowerPoint of een biologieboek.
Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat Gen Z liever leert via beeld, praktijk en persoonlijke verhalen dan via traditionele leermethoden (bron: NRO, 2022). En dat geldt niet alleen voor menstruatie voorlichting, maar voor álles. Seksuele voorlichting, mentaal welzijn, financiën; als het niet relatable is, haakt Gen Z af. Het moet herkenbaar zijn, zonder schaamte, met ruimte voor verschillen en vooral: in een taal die ze snappen (en een tikkeltje humor).
Cokiyette, Unsplash
Het internet: Een vloek én zegen voor menstruatie voorlichting
Het internet speelt hierin een dubbele rol. Aan de ene kant is het een goudmijn: er zijn duizenden video’s, influencers en podcasts die open praten over menstruatie, endometriose, hormonen, cup vs. tampon, en noem maar op. Jongeren kunnen anoniem hun vragen stellen, ervaringen delen en zich gehoord voelen. Een enorme stap vooruit en zeker om het taboe tegen te gaan.
Maar het internet is ook een mijnenveld van misinformatie. Tussen de eerlijke verhalen en educatieve content staan ook video’s die menstruatie als iets walgelijks of mysterieus afschilderen. Of erger: advies van onbetrouwbare ‘experts’ die zonder enige medische achtergrond tips geven over het ‘stoppen van je menstruatie met deze methode’ of ‘hoe je bloeden als vrouw kunt overwinnen’ (Ja, dat bestaat echt).
Voorlichting zou juist de basis moeten leggen waarmee jongeren kunnen filteren wat waar is en wat niet. Maar hoe doe je dat als je eerste kennismaking met het onderwerp komt via een ongemakkelijk filmpje in groep 8, dat ergens uit 2004 lijkt te komen? Ik cringe nu al.
Tijd voor een nieuwe aanpak
Menstruatie voorlichting moet mee met de tijd. Weg met de schaamte en weg met het idee dat één PowerPoint genoeg is. Voorlichting moet persoonlijk, inclusief, interactief en... gewoon leuker. Denk aan: fysieke goodies, herkenbare verhalen, de juiste toegankelijke taal, memes, quizzen, afbeeldingen of een vangnet van (online) mensen die jouw taal spreken.
En vooral: het moet eerlijk zijn. Er mag gelachen worden, maar ook gehuild. Er mogen vragen zijn zonder antwoorden. Ruimte voor nieuwsgierigheid en twijfel. Want menstruatie is geen “meisjesding”, geen “vies onderwerp” en zeker geen hoofdstukje dat je even snel overslaat.
Cokiyette, Unsplash
En dan… tot slot
Als we willen dat jongeren opgroeien met kennis, zelfvertrouwen en comfort rond hun eigen lichaam, dan moeten we nú werk maken van voorlichting die hen écht bereikt. Niet in jargon, niet met schaamte, maar in hun taal. Want menstruatie hoort bij het leven; en dus ook bij goed onderwijs.
Op zoek naar een frisse, eerlijke en toegankelijke manier om voorlichting te geven?
Bekijk dan Een Doosje Voor Een Doosje, een menstruatiebox speciaal voor Gen Z. Vol persoonlijke verhalen, praktische info, échte producten én nul taboes. Voor iedereen die meer wil leren over menstruatie.